100607 Skoda Superb däck Foto: Teknikens Värld

Inte så superbt Skoda!

Skoda Superb klarade inte en enkel undanmanöver. Fem gånger krängdes däcken av fälgarna när Teknikens Värld körde Skoda Superb i älgtestet.

Det gick på tok redan i första älgtestprovet. Teknikens Värld körde in i undanmanöverbanan i 70 km/h men kom inte igenom den 50 meter långa teststräckan. Däcket på vänster framhjul släppte från fälgen när vi skulle väja åt höger. Vi fick ett nytt däck monterat av generalagenten och körde om provet senare samma dag. Då hände samma sak en gång till, fast nu med vänster bakhjul. Feletär unikt – och allvarligt.

 – Jag har kört flera tusen undanmanöverprov och det har aldrig någonsin hänt att ett däck har krängts av fälgen. Här slits däcken av innan antisladdsystemet hinner rädda föraren i en krissituation. När fälgkanten griper tag i underlaget finns dessutom en risk för att bilen rullar runt, säger Ruben Börjesson, Teknikens Världs älgtestexpert.

 Provet görs om på en annan testbana och vi kör av ytterligare två däck. Samtliga avkörningar görs med 18 tums-fälgar på testbilen, något som är tillval på Superb. 

 Skoda ser allvarligt på det inträffade och skickade med en gång upp tekniker från Skoda-fabriken i Tjeckien. Ännu kan de inte säkert säga vad felet beror på.

 – Vi kommer att fortsätta våra tester och återkommer så snart vi har ett svar, säger Henrik Svensson, informationschef på Skoda Sverige.

 Tills vidare har Skoda Sverige säljstoppat den olycksdrabbade 18 tums fälgen.

 En möjlig orsak är den däckmonteringspasta som har använts. Det verkar nämligen som om problemet är lokaliserat till de däck som är monterade i Sverige. Teknikens värld och fabrikens testlag från Tjeckien har kört om älgtestet med 16-, 17- och 18-tums fälgar med däck som är monterade i Tjeckien med normalt resultat – däcken sitter kvar. 

 Läs om hela testet i Teknikens Värld nr 13/2010 som finns i butik 10 juni.

Läs mer

TV-TV

Älgtestet – så bra är din bil

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!