Genom eldrift har en helt ny laddkultur vuxit fram. Lite vilda västern tycker Konsumentverket.

Laddkorten och apparna du behöver

Att köra elbil är inte samma sak som att köra bensinbil. Resor utanför hemorten kräver planering. Framför allt krävs några laddbrickor eller appar nedladdade på din telefon.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Fortfarande är det nämligen försvinnande få laddstolpar som accepterar vanliga betalkort som betalning. Kontanter kan vi helt glömma. Istället krävs att man registrerar sig som användare genom att ladda ner en app på sin telefon och kopplar den till ett betalkort. Alternativt kan man beställa en laddbricka eller laddkort. Fördelen med detta är att du kan ladda bilen även om din telefon råkar vara urladdad. Du kan också lämna ifrån dig laddbrickan och låta någon i familjen ladda bilen.
Men vilka laddnätverk ska du koppla upp dig mot? Det finns en uppsjö av olika lokala ladd–operatörer. Men egentligen räcker det att ladda ner några stora nationella aktörer. Lägg till en uppkoppling mot Ionity så har du en ­anständig täckning för en Sverige-resa. Vilka som fungerar bäst för dig beror på dina körvanor och vilka laddstationer som finns där du brukar köra. Dessutom handlar det om vilken elbil du kör. Har du en Renault Zoe som inte klarar att snabbladdas finns det ingen vits att leta efter snabbladdare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!