Foto: Mikael Stjerna, Meca

Marknadsdomstolen: ”Meca är ingen märkesverkstad”

Det blev nästan knockout för Bil Sweden när Marknadsdomstolen i dag meddelade sin dom i målet mellan verkstadskedjan Meca och Bil Sweden.

Meca får inte kalla sig märkesverkstad, får inte påstå att deras verkstäder kan serva alla bilar, får inte säga att de bara använder originaldelar och att de är billigare.

Däremot avslog domstolen Bil Sweden på två punkter och klargjorde därmed att alla garantier gäller även efter en service på en fristående verkstad som Meca.

Bakgrunden till tvisten är Mecas reklamkampanj där man har påstått att Meca är en ”märkesverkstad för alla märken” och att de har samma kompetens som märkesverkstäder. I reklamen stod bland annat ”Men den som gör jobbet måste veta vad som gäller för just din bil. Det vet vi på våra 315 verkstäder.”

Bil Sweden anmälde reklamkampanjen till Marknadsdomstolen som i vintras förvandlades till ett veritabelt slagfält för bilbranschen. När krutröken nu har skingrats slår domstolen fast att begreppet ”märkesverkstad” förstås som ”auktoriserad verkstad”. Därför får Meca inte kalla sig ”märkesverkstad”.

– Vi såg det hela som en ordlek, vi säljer ju delar från kända varumärkestillverkare som Bosch, säger Torbjörn Olsson, vd på Meca, till teknikensvarld.se.

– Vi menade att vår kedja har den kompetensen, inte att varje enskild verkstad kan serva alla märken, förklarar Torbjörn Olsson.

Vad betyder domstolens beslut för branschen?

– Jag är rädd att den auktoriserade delen av branschen kommer att jobba för ännu större inlåsning av kunderna till de auktoriserade verkstäderna. Vi kommer nog att få se fler skrämselkampanjer där man försöker inbilla folk att en viss sorts stämplar inte är värda lika mycket i serviceboken, säger Torbjörn Olsson.

Sammantaget ser inte Torbjörn Olsson allt i svart, trots att Bil Sweden fick bifall på de flesta punkter.

– Det är roligt att det nu är det klarlagt att garantier inte påverkas av att man servar bilen på en Meca-verkstad. Enligt domen kommer vi inte få säga att vi bara använder originaldelar, men det kommer inte den märkesbundna sidan heller kunna göra eftersom de köper delar av oss, konstaterar Torbjörn Olsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!