Elbilen blir billigare, de andra dyrare. Tillsammans med högre förmånsskatter kommer den svenska bilmarknaden att vändas upp och ner. Foto: Teknikens Värld

Nya bonus-malus: Elbilen en vinnare

Nu pekar regeringen med hela handen. Bilskattehöjningen i april gör alla bilar dyrare – utom elbilarna. En skatterevolution står för dörren.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Idéerna har lämnat ritbordet och blivit ett skarpt förslag. Regeringen avser att trimma bonus-malus-systemet till en tydligare elbilsvänlig profil. Renodlade elbilar är de enda bilarna som får mer bidrag, alla andra bilar får mindre bidrag eller ökad malus-skatt.
Vad betyder det här för bilmarknaden – eller, viktigare, hur mycket slår skatteändringarna mot dig som planerar att köpa en ny bil?
Det här är fakta: De renodlade elbilarna får bonusen höjd från 60 000 kronor till 70 000 kronor. Laddhybrider får sänkt bonus. I den nuvarande bonustrappan utgår man från 60 000 kronor och bonusen sänks sedan med 714 kronor för varje gram upp till 70 gram. I kommande systemet utgår man från 45 000 kronor och får bonusen sänkt med 583 kronor för varje utsläppt gram upp till 60 gram. I praktiken betyder det att laddhybrider får cirka 10 000 kronor mindre i bonus.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!