Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Nya Ford Mondeo är farligt överviktig

Nya Ford Mondeo är en bra bil, det visar vårt test, men det finns ett problem – vikten. Mondeo väger nämligen hela 279 kg mer än vad Ford uppger. Med mycket last i bilen blir den alltså olaglig att framföra.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

This article is also available in English

I Teknikens Världs sista test under 2014 ingår tre högintressanta bilar: nya Ford Mondeo Kombi, nya Volkswagen Passat Sportscombi och Volvo V70. Alla tre presterade bra men det dök upp en plump i protokollet som överskuggade det övriga, nämligen ett viktproblem.

Enligt Fords officiella siffror, det vill säga bilens registreringsbevis, har Ford Mondeo Titanium Kombi 2,0 TDCi 150 hk S6 MPS en tjänstevikt på 1 601 kg. Men när vi ställer bilen på en krönt våg visar det sig att den i stället väger hela 1 880 kg. Med andra ord 279 kg mer än vad som uppges. Tjänstevikten är alltså 17,4 procent högre än angivet.

Om du maxlastar bilen i tron att det är okej begår du faktiskt ett lagbrott eftersom bilens totalvikt överskrids. Men framför allt kan det också vara farligt vilket vårt älgtest visar. Vid en undanmanöver klarar inte nya Ford Mondeo Kombi 279 kg övervikt. Inte ens vid körning rakt fram klarar Mondeo Kombi övervikten då bakhjulen skrapar i hjulhus och innerskärmar.

Däremot uppvisar nya Mondeo Kombi ett bra älgtestresultat med 100 kg övervikt, det vill säga 179 kg mindre än vad bilens registreringsbevis tillåter dig att lasta.

För en månad sedan upptäckte vi samma problem med nya Mercedes C-klass Kombi då den väger 245 kg mer än vad som står i bilens registreringsbevis. Mercedes-Benz Sverige har förstått problematiken och säger att de nu ska ändra praxis vid viktangivelser. Mer om detta kan du läsa om i Teknikens Värld nummer 1/2015 som finns i butik nu eller som kan beställas online.

Testet med nya Ford Mondeo Kombi, nya Volkswagen Passat Sportscombi och Volvo V70 kan du ladda ned nedan.

Ladda ner: 1426-ford-mondeo-kombi-volkswagen-passat-sportscombi-volvo-v70.pdf

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!