Foto: Patrik Lindgren

Nya Kia Cee’d klarar inte älgtestet

I nya numret av Teknikens Värld testas nya Kia Cee’d mot bland annat nya Volkswagen Golf. I testgrenen älgtestet klarar sig Kia Cee’d inte alls medan testmotståndarna i stort sett imponerar.

Nya Kia Cee’d är en ordentlig uppryckning jämfört med föregångaren som även den var en trevlig bil. Nya Cee’d är tystare, har tuffare formgivning och har högre kvalitetskänsla med bättre materialval i inredningen. Men allt verkar inte vara ett steg framåt.

Testet med nya Kia Cee'd, där den ställs mot bland annat nya Volkswagen Golf, kan läsas i sin helhet i Teknikens Värld nr 25/2012.

Nya Kia Cee’d lyckas nämligen inte alls i Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet. I nya numret av Teknikens Värld testas just nya Cee’d där den ställs mot nya Volkswagen Golf, Volvo V40 och Ford Focus.

 Medan de tre utmanarna klarar älgtestet utan några problem, vissa till och med imponerar med farter på upp till 75 km/h, lyckas Kia Cee’d endast nå upp till 64 km/h då grepp saknas och antisladdsystemet tillåter bilen att sladda alldeles för mycket. På det sätt bilen beter sig dög inte ens på 1990-talet.

 – Greppet är undermåligt trots bra däck från Continental. En bra referens till greppnivån i däcken är bromssträckan från 100 km/h till stillastående. 37,8 meter är ett bra resultat och i paritet med de bästa i testet, säger Linus Pröjtz som är testansvarig reporter.

Gamla Kia Cee’d var inte heller bra i älgtestet men bättre än nya. Noterbart är att syskonbilen Hyundai i30, som delar komponenter med Cee’d, klarar älgtestet mycket bättre. Uppmätta 75 km/h gör i30 till klassledande prestandamässigt.

Kia Motors säger sig vara mycket överraskade av vårt resultat i älgtestet och ser mycket seriöst på det inträffade. Bilen som användes i testet har skickats till Kias forsknings- och utvecklingsavdelning i Tyskland där den ska undersökas och testas. Kia i Sverige säger att de under motsvarande tester kommit fram till bättre resultat.

Teknikens Värld kommer så snart som möjligt att återtesta nya Kia Cee’d i älgtestet – då med en annan bil än den som ingick i testet men med likadana sommardäck från Continental som de som satt på testbilen.

Tidigare i år uppvisade nya Kia Rio usla bromsegenskaper, något som vi beskyllde Hankook-däcken och ett undermåligt ABS-bromssystem för. Kia Motors tog till sig av våra bromstestresultat och återkallade 3000 sålda Rio för byte av däck (till Michelin). Angående ABS-bromsarna undersöker Kia fortfarande eventuella fel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!