Foto: Teknikens Värld

Priserna på begagnade bilar har ökat rejält – så gör du en bra affär

Efter ändringarna i fordonsskattesystemet som infördes i juli förra året ser vi nu att priserna på begagnat gått upp rejält.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är inte lika förmånligt att köpa en ny diesel- eller bensinbil som tidigare. Detta leder till ökat intresse för begagnat. Samtidigt tittar utländska köpare efter bilar i Sverige på grund av vår låga kronkurs, vilket också driver upp priserna.

Hittills i år, fram till och med september 2019, har det registrerats 247 774 nya personbilar, vilket är en minskning med 12,1 procent jämfört med samma period förra året.

Rena elbilar ökar dock kraftigt och fick i september i år en andel på 6,5 procent (av nya personbilar i Sverige) och hittills i år en andel på 4,9 procent jämfört med 1,4 procent samma period förra året. Andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider sammantaget, var i september 13,5 procent.

Även andelen gasbilar ökar igen. Efter flera års minskat intresse är totala andelen nere på tre procent, men nu har andelen nya gasbilar ökat från en procent till 1,6 procent i år.

LÄS MER: Laddhybrid lönar sig – stor jämförelse med motsvarande bensinbilar

Sedan bonus/malus-systemet infördes kan vi se en stor efterfrågan på begagnade bensinbilar, och prisökningar på uppemot 20 procent i år, på vanliga personbilsmodeller, jämfört med för ett år sedan. Intresset för begagnade dieselbilar ökar också och priserna har gått upp med cirka tio procent i år. Laddhybrider har ökat med sju procent. För rena elbilar är efterfrågan också mycket stor och då det finns få begagnade till salu är priserna anmärkningsvärt höga. Värdeminskningen på nya elbilar är inte mer än 10-15 procent under första året, på de vanligaste modellerna.

Bland bilmodeller som kommit i nytt eller uppdaterat utförande hösten 2019 vill vi nämna följande:

Peugeot 208

Volkswagen Passat facelift

Volvo med 48V-mildhybrid B5 (bensin och diesel) ersätter populära D5 och törstiga T5

BMW 3-serie Touring

Audi Q7 facelift

Nissan Juke

Skoda Octavia

BMW 1-serie

Mercedes CLA

Opel Astra facelift

De hetaste nya bilarna kan vara:

Volkswagen Passat GTE

Volvo XC40 T5 Twin Engine (laddhybrid) och helt nya XC40 Recharge (elbil)

Volkswagen ID.3

Kia Niro (finns som hybrid, laddhybrid och som ren elbil)

De gamla modellerna eller versionerna brukar normalt få en rejäl nedgång i sin värdeminskningskurva (runt minus fem, tio procent) när de nya funnits på marknaden några månader. På äldre modeller av dessa bilar man alltså börja pruta nu och förvänta sig fyndläge strax efter årsskiftet.

Andra bilar som minskar i värde och ger fyndläge nu:

Bilar med stora motorer, sex cylindrar och mer

Stora tunga dieselbilar

Stora SUV-bilar

Sportbilar och större lyxbilar

Bilar som är äldre än sex, sju år

Dessa typer av bilar har gått ner med 10-20 procent i pris i år, samtidigt som priserna på nyare begagnade bilar ökar. Störst fyndläge finns alltså på lite större och äldre bilar. Dessa bilar ger också förhållandevis bra totalekonomi eftersom de haft sina prisfall och nu håller värdet ganska bra, om än på en relativt låg nivå.

LÄS MER: Bilarna som tappar minst i värde

När det gäller ett år gamla bilar så finns inte så många till salu än, men om ett drygt år kan de vara ett alternativ till nytt, särskilt som nya modeller går upp i pris med hänsyn till kronkursen och att de blivit generellt dyrare.

Det rör sig mycket på bilmarknaden och elbilar ökar rejält på nybilssidan. Många kunder väntar med att köpa nytt och köper en bättre begagnad bil i stället. Denna trend kommer att fortsätta det närmaste halvåret är vår bedömning. Satsa därför på en lite äldre begagnad, eller på en helt ny, kanske lite mindre och enklare bilmodell. Det är vår bedömning ur ett bilekonomiskt perspektiv för fram till nästa sommar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!