Foto: Frankia

Rusning efter husbilar inför sommaren – här är fynden

Även om det fortfarande är vinter i stora delar av landet – våren är här och sommaren står för dörren. Med sommaren kommer planerna på en semester – och drömmen om en husbil. Vi har hittat åtta fynd som reas ut mitt i högsäsongen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett normalt år så säljs de flesta husbilarna i samband med de stora mässorna på hösten. Det är då försäljarna möter kunder och inleder sin bearbetning som ofta slutar i en affär under de kommande tre, fyra månaderna.

Men inget är normalt längre. Allt fler inser att de måste tillbringa sommaren och semestern i Sverige och priserna på husbilar, husvagnar och sommarstugor har rusat. Campingplatserna i Sverige rustar för en stökig sommar som kan innehålla både rekordmånga kunder med också strikta restriktioner om antalet människor på samma plats.

Nya regler för billigare skatt

Husbilsbranschen är unik på det viset att många förstagångsköpare väljer nytt före begagnat. Den nya husbilen ses som en långsiktig investering, mer som en sommarstuga än som en bil. Sen finns förstås kunderna som bytt upp sig och de som efter en eller två husbilar insett vilket planlösning som egentligen passar dem bäst.

Trots het marknad har flera återförsäljare satt reapris på några storsäljare och ett antal drömbilar inför säsongen. 

Och lugn, skatteomläggningen som införs den 1 april och som betyder högre skatt för bilar som släpper ut mycket koldioxid kompenserar regeringen med att korta karenstiden vid av- och påställning av husbilen. Det gör att du enklare kan betala skatt för den vecka du använder husbilen och inte mer än så.

Flera av bilarna som reas ut nu är också från 2019 och skattas därmed enligt de gamla reglerna.

Nedan följer åtta husbilar* som reas ut just nu...

Bürstner Ixeo I 746

Foto: Bürstner

Pris: 989 000 kronor.

Kommentar: Forsbergs Fritidscenter sänker priset på den här udda bilen med drygt 114 000 kronor. Udda? Ja, den här bilen är extrautrustad med två taksängar – en bak över en sittgrupp och en fram över förarplatsen. Notera då måtten på den bakre sängen som inte är fullängd två meter. En spännande planlösning som passar några köpare väldigt bra – och några mindre eller inte alls. 2,3-litersmotor från Fiat på 148 hästkrafter. Bilen är från 2019 vilket tyder på att Forsbergs verkligen nu vill bli av med den inför sommaren. 

Concorde Charisma 790 L

Foto: Concorde

Pris: 3 199 000 kronor

Kommentar. Den här bjässen är mångas absoluta drömbil. I vår är den rpissänkt med 239 000 kronor. Det exemplar som finns i Stockholm har extrautrustning för närmare 800 000 vilket betyder allt du kan tänka dig i form av lyx och komfort. Men kanske viktigast är att den här bilen har en motoruppdatering som ger 205 hästkrafter och 470 Nm. Trelitersmotorn från Iveco ska därmed räcka till för att köra runt på 7,5 ton vardafsrum, kök och sovrum. Bilen är från 2020 och jag tror inte att det är omöjligt att pressa priset ytterligare. 

Frankia I 840 Plus

Foto: Frankia

Pris: 1 729 000 kronor

Kommentar: Prissänkt med nästan 100 000 kronor. Det är en modell från förra året och här finns det mer prutmån. Precis Bürstnern tidigare har den här en lite udda planlösning i form av en rund sittgrupp längst bak i bilen. Du kan därmed använda taksängen och hela tiden ha vardagsrummet intakt. Eller så bäddar du även soffan och får fyra sovplatser. Den här planlösningen passar några men kan vara svår att hitta, speciellt bland begagnade bilar. Det vanliga är taksäng fram och två långbäddar bak. 

Hobby Optima De Luxe T 75

Foto: Hobby

Pris: 909 000 kronor.

Kommentar: Forsbergs Fritidscenter har sänkt priset på flera Hobby-bilar med cirka 50 000 kronor. Det finns några nya bilar från 2020 som går att få ännu lite billigare. Det här är en personlig favorit och en bra bil för den som inte är ute efter det allra största. Här får du plats med det mest nödvändiga och taksängen gör det möjligt att ha barn och barnbarnmed i bilen. Rejäla långbäddar längst bak och ett stort garage för grillen och möblerna.

Weinsberg CaraSuite 650 MF

Foto: Weinsberg

Pris: 699 000 kronor

Kommentar: En lite smalare dubbelsäng bak, en lite enklare taksäng och lite mindre kök. Husbilslandet har sänkt priserna på ett antal CaraSuite med cirka 100 000 kronor. Därmed kommer de precis under 700 000 kronor och det är inte lätt att hitta nya husbilar för så lite pengar. För dig som vill ha en hy fräsch husbil men inte vill betala över miljonen är det här en bra början. Efterhand kommer du att upptäcka om du hellre vill satsa på en större och längre bil med större garage och bekvämare sängar eller kanske en ännu mindre skåpbil passar dig bättre. Bra nybörjarbil.

Carthago chic e-line I 61 XL

Foto: Carthago

Pris: 1 799 000 kronor

Kommentar: Bengt i Örkelljunga har totalt sju olika husbilsmärket i sin anläggning. Där finns bland annat två stora bilar från Carthago som sänkts med närmare 80 000 kronor. Bilarna är nya men från 2019 vilket betyder att det finns mer att hämta för den som vill förhandla om priset. Det betyder också att det är en lite lägre fordonsskatt. Bilarna är 8,5 meter långa med totalt fyra sovplatser och fyra bilbälten. Bilarna är paketerade med extrautrustning för cirka 180 000 kronor. Du får en rejäl sittgrupp i skinn i mitten och väldigt gott om plats i ett brett kök. Stort garage längst bak. En perfekt bil för två personer som tycker om att laga mat och bo länge i bilen.

Niesmann Flair 880 BE

Foto: Niesmann+Bischoff

Pris: 2 599 000 kronor

Kommentar: En ny lyxig bil från Niesmann har sänkt pris med 183 900 kronor. En helintegrerad bil med så kallat barkök, en lite speciell planlösning med en stol i stället för soffa även i sittgruppen i mitten. Här blir köket verkligen en del av sittgruppen vilket passar vissa. Bilen är extrautrustad för 680 000 kronor. Då finns bland annat ett fräckt ljudsystem och solceller. Två rejäla långbäddar längst bak med möjlighet att skapa en dubbelsäng på hela bilens bredd. Taksäng. Motorn är på 205 hästkrafter.

Pilote Galaxy G740C

Foto: Pilote

Pris: 935 000 kronor

Kommentar: Sänkt pris med totalt 187 510 kronor och därmed en mellanstor husbil för precis under en miljon kronor. Det här exemplaret kommer till Forsbergs Fritidscenter i vår, Pilote erbjuder en ljus och fin inredning, taksäng och ett finns sovrum där du kan gå till respektive säng från vardera hållet, du behöver alltså inte hoppa upp i sängen från fotändan.  Helintegrerad med plant golv. Något mindre garage än flera av konkurrenterna så det här är inte bilen för dig som behöver köra in en moped under dubbelsängen. Men ett lite billigare alternativ för den som ändå vill ha allt som en helintegrerad bil har.

* På vissa av bilderna ovan visas inte exakt den modellversion som tillhörande text nämner, men i så fall en mycket snarlik modellversion.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!