Foto: Pexels

Se upp för olagliga däck vid privatleasing!

Privatleasingbilar är ibland utrustade med året-runt-däck, det ska du verkligen se upp med. Däcken kan nämligen vara olagliga i Sverige och eventuella försäkringsärenden kan bli problematiska.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vid privatleasing förekommer det att man levererar bilen med så kallade ”året-runt-däck”. Det gör man för att hålla nere leasingkostnaden. Det är däck som är märkta som ett vinterdäck, men kanske inte avsedda för vinterbruk under nordiska förhållanden. Är de inte avsedda för nordisk vinter är de inte tillåtna som vinterdäck här i Sverige.

STRO, Scandinavian Tire and Rim Organisation, har en lista över godkända vinterdäck på nätet. Finns däcket med där är allt okej. Men finns det inte med måste man kontrollera med däckimportören om däcket är godkänt på vintern. Risken att åka fast för polisen är minimal, men det är inte där skon klämmer egentligen. Förutom att det är ett uselt vinterdäck så kan det bli problem med vagnskadedelen på försäkringen vid en olycka.

Behöver du köpa nya vinterdäck? Läs vårt stora vinterdäcktest för säsongen 2018/2019 som du kan ladda hem nedan.

Ladda ner: 1822-test-av-vinterdack-2018-2019.pdf

 

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!