Torkarblad Foto: Bosch

Test visar: Billiga torkarblad bäst i test

Kan ett torkarblad för 39 kronor vara bättre än ett för 440 kronor? Ett nytt test från Testfakta visar att billiga torkarblad är precis lika bra som de dyrare märkena.

Moddiga vindrutor är något som de flesta bilförare drabbas av med jämna mellanrum. I vardagsstressen vill man som bilförare gärna dryga ut intervallen på hur ofta man måste byta ut sina torkarblad och kan bli lockad att ta det dyraste i villfarelsen att dyrast är bäst. 

 Nio torkarblad i prisklassen 39 kronor upp till 440 kronor skickades i väg till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för att utsättas för olika test för att utreda torkförmåga och hållbarhet. Resultaten var talande och visade att det näst billigaste torkarbladet från Biltema fick likvärdig poäng som tvåan Valeo, som kostar över fyra gånger mer.

 Det absolut dyraste torkarbladet i undersökningen kom från Volvo och fick lägst poäng. Bland de mindre smickrande siffrorna döljer sig en dålig förmåga att hantera kyla och värme, vilket även ett annat dyrare torkarblad i testet, Bosch 801S, gick bet på.

 Testet utfördes på en Volvo S60 som fick en blandning av bland annat sand, kolpulver, vulkaniserat gummi och destillerat vatten över vindrutan. Överlag märktes en genomgående höjd kvalitet sedan förra gången testet gjordes för fyra år sedan. 

 – Alla fabrikat får mycket bra torkresultat och skillnaderna går inte att se med blotta ögat, säger testledaren Johanna Hallström vid SP till Testfakta.

 Enligt rekommendationer från Bilprovningen ska torkarbladen bytas var sjätte månad. 

 –Undersökningar har visat att cirka 70 procent av alla olyckor beror på att man inte ser eller syns i trafiken. Slitna torkarblad är en av flera faktorer som bidrar till försämrad sikt. Väl fungerande torkarblad är extra viktigt under vinterhalvåret när det är mörkt och vägarna är fulla med slask och smuts, säger Morgan Isacsson på Bilprovningen till Testfakta.

Hela testet och samtliga resultat kan du läsa här (öppnas i nytt fönster)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!