Vilka vinterdäck är bäst i dag?

Vilka vinterdäck är bäst i dag?

Första busvädret för den här vintern är på gång. Snöovädret kommer söderifrån och upp emot 20 centimeter snö väntas i östra delarna av landet. Vinterdäcken är redan på förstås. Men vilka däck är bäst. Ska det vara dubbat eller odubbat, nordiska eller kanske till och med centraleuropeiska vinterdäck? I södra Sverige upp till Stockholmstrakten kan man förvänta sig slaskiga vägar, i alla fall på de större vägarna. Då ska däcken tränga undan slasket och nå ner till fast mark. Centraleuropeiska är då utan tvekan det bästa däcket. Dubbdäck kommer tvåa, men inte beroende på dubbarna utan mera på däckets konstruktion. Sämst av alla däcktyper är de nordiska odubbade.

Men ska du åka på mindre vägar i södra Sverige så kanske de 10 till 20 centimetrarna snö inte blivit slask. Då är det nordiska odubbade som är bäst tätt följda av dubbdäck fortfarande inte beroende av dubbarna utan mera däckens konstruktion. Ska du ut och åka i nordligaste Norrland där det är snötäckta vägar och massor med minusgrader då är också nordiska odubbade och dubbdäck överlägsnade centraleuropeiska och här kan man nog säga att dubbdäcken är bästa val för här kan dubbarna göra nytta på packad snö och is.

I våra däcktester uppmanar vi dig till att göra ett aktivt val, men vi sa inte att det var lätt.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!