Nicolai Laude, talesperson för dieselfrågor på Volkswagen, menar att kunderna har fel när de känner skillnad på bilarna före och efter åtgärden. Foto: Martin Öberg

Volkswagen: ”Det är inget fel på den nya mjukvaran”

Enligt Volkswagen är det är inte dieselåtgärden som är orsaken till den försämrade körbarheten i de testade bilarna. När Volkswagen Tyskland besöker Teknikens Världs redaktion ges dock inget besked till oroliga kunder om vad som är fel med deras bilar.

På teknikensvarld.se publicerades de mätresultat som fick stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även i och runt om i Europa. Enligt våra mätningar av bilar från Volkswagen-koncernen, före och efter att de uppdaterats med den nya mjukvaran som åtgärdar utsläppen av kväveoxider, påverkas körbarheten negativt. Mätningarna visar att bilarnas vridmomentkurvor flyttas, maximalt vridmoment nås högre upp i varvtalsskalan efter åtgärden.

Fenomenet med de ändrade vridmomentkurvorna bekräftas av uppgifter från våra läsare. I skrivande stund har drygt 100 ägare av bilar från Volkswagen-koncernen hört av sig till oss och beskrivit liknande symptom – bilarna upplevs slöare och törstigare efter åtgärden och bilar utrustade med dubbelkopplingslådor har enligt vittnesmål börjat visa märkliga växlingsbeteenden. En handfull av ägarnas berättelser kan du ta del av här.

Allt förnekas av Volkswagen. Vid ett möte på Teknikens Världs redaktion i Stockholm förklarar utsända från Volkswagen att åtgärden omöjligen kan påverka körbarheten i bilarna. Volkswagen understryker att drygt fyra miljoner bilar redan har åtgärdats och att andelen kunder som har klagat är försvinnande liten, mindre än en promille. Med så många kunder och så många åtgärdade bilar vore det närmast konstigt om det inte kom ett enda klagomål, tycker Volkswagen. Majoriteten av kunderna känner ingen skillnad på sina bilar före och efter åtgärd.

Vi ser dock att antalet missnöjda bilägare ökar, inte bara i Sverige. På Volkswagen-forum runt om i världen vädrar många sitt missnöje med åtgärdade bilar och problemet med bilar som beter sig annorlunda efter åtgärd är föremål för diskussion både inom motorpress och dagstidningar i Tyskland och Storbritannien, exempelvis Wirtschaftswoche och The Guardian.

Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin, Lars Hagstedt, Volkswagen Sverige, Marcus Engström, Teknikens Värld, Erik Wedberg, Teknikens Värld, Marcus Thomasfolk, Volkswagen Sverige, Markus Koehne, chef för utvecklingsavdelningen för dieselmotorer på Volkswagen och Nicolai Laude, talesperson för dieselfrågor Volkswagen.

Vid mötet låter Volkswagen förstå att felen som de många missnöjda kunderna upplever inte kan härledas till dieselåtgärden. Man har utrett flera fall i Tyskland och det har visat sig att bilarnas förändrade egenskaper har berott på andra tekniska fel som inte har någon koppling till åtgärden. Dessa tekniska fel har olyckligtvis uppstått i nära anslutning till åtgärden och därför har kunderna antagit att det är åtgärden som är boven i dramat. Vilken typ av tekniska fel det rör sig om vill Volkswagen inte uppge.

– Vi kan inte förklara kundernas känslor. Det är svårt att uttala sig om hur en enskild kund uppfattar sin bil men inget av de fall vi har undersökt närmare har kunnat härledas till dieselåtgärden. Det är inget fel på den nya mjukvaran. Vi vill understryka att vi inte har någon förklaring till de mätvärden Teknikens Värld har kommit fram till. Den nya mjukvaran har ingenting med vridmomentkurvan i motorerna att göra. Finns det en teknisk förklaring så ligger den inte i åtgärden. Det är värdefullt för oss att vi får ta del av all data som vi nu ska studera närmare. Vi måste titta närmare på mätmetoden, säger Nicolai Laude, talesperson för dieselfrågor på Volkswagen.

Vi kan inte tolka Volkswagen på annat sätt än att de inte har något besked att ge till oroliga kunder som upplever att deras bilar fungerar sämre efter dieselåtgärden. Om du uppfattar det som att din bil har sämre körbarhet så har du fel. Det är inget fel på bilen, enligt Volkswagen. För ett par veckor sedan skrev vi om Byron Törnström vars Audi A3 har blivit svagare och törstigare efter uppdateringen och dessutom varnar för att partikelfiltret är igensatt. Med Volkswagens sätt att se på saken har Byron fel när han säger att bilen har blivit sämre. Även Erik Lehfeldt har alltså fel när han säger att hans Passat Alltrack har sämre bottendrag. Och Teknikens Världs testförare Ruben Börjesson hade fel när han sa att han kunde känna skillnad på Lehfeldts Passat Alltrack före och efter åtgärd.

På den svenska marknaden ges ingen möjlighet att återinstallera den gamla mjukvaran. Bilägare som är missnöjda med hur bilen fungerar efter åtgärden får inte tillbaka den gamla ECU-mjukvaran eftersom den inte är typgodkänd och därmed är olaglig. I Tyskland har dock en handfull kunder fått tillbaka den gamla mjukvaran. Varför vill Volkswagen inte gå in närmare på. Att en återinstallation är omöjlig i Sverige tycks dock inte stämma, vilket vi ser svart på vitt här.

Volkswagen försäkrar att det inte är något fel på dieselåtgärden, åtgärdade bilar fungerar som de ska. Låter det bekant? När dieselgate briserade hösten 2015 ansträngde sig Volkswagen på liknande sätt till det yttersta för att förklara att de inte brutit mot några lagar eller regler. Än en gång ligger bevisbördan hos Volkswagen.

Viktigt: Falska rykten om vad som sades på mötet!

Efter att Volkswagens representanter träffade oss på vår redaktion den 6 april har vi nåtts av information från våra läsare om att Volkswagen i vissa fall meddelar sina kunder om att de ”kommit överens med Teknikens Värld om att tidningens tester är felaktigt utförda”. Så är naturligtvis inte fallet. Volkswagen fick ta del av våra testresultat i helhet och vi på Teknikens Värld ser med spänning fram emot Volkswagens svar på varför nio av tio testade bilar visade upp förändrad vridmomentskurva efter åtgärden.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!