Körkort inte säkert som id-handling

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området.

Det finns flera olika sätt att legitimera sig på för att en motpart ska kunna identifiera dig. Ett är att visa upp ett svenskt körkort då detta klassas som en godkänd id-handling. Men enligt experter borde körkortet inte vara godkänt.

Nationellt forensiskt centrum, NFC (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL), menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert.

– Körkortet är i grunden ett förarbevis och det gör att det finns massa krav framtagna på EU-nivå som man måste hålla sig till. Att den måste ha ett visst format, det måste finnas utrymme för alla de behörigheterna och det gör att det inte finns plats att göra det så säkert som det borde vara, säger Helene Andersson, gruppchef för dokumentanalysgruppen på NFC, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Att körkortet dessutom har ovanligt lång giltighetstid på tio år är ett annat problem.

– När man har så lång tid på sig så kan man hitta vägarna för att göra en handling bra och bedrägligt falsk, säger Helene Andersson.

På NFC får man ofta se förfalskade körkort som är så välgjorda att det krävs experter för att avgöra att det rör sig om en oäkta legitimation. Och det sker allt oftare, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmäla bedrägeribrott i Sverige tredubblats under en tioårsperiod. Inte sällan är det falska id-handlingar vid identitetsstöld som används.

– Man borde begränsa antalet id-handlingar för Sverige. Körkortet borde vara ett förarintyg och sedan kan man ha ett pass, ett nationellt ID-kort och ett ID-kort för folkbokförda som inte är medborgare i Sverige. De tre ID-handlingarna borde vara tillräckligt menar vi på NFC, säger Helene Andersson till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!