Levde 51 år med blinkersspak inuti armen

En äldre man i USA fick ont i armen som svullnade upp. Han åkte till sjukhus där han opererades för att avlägsna ett okänt objekt i armen. Objektet visade sig vara en blinkersspak som legat inuti armen i över ett halvt sekel.

För tio, femton år sedan passerade amerikanen Arthur Lampitt en larmbåge på väg in till en rättssal. Bågen indikerade att han bar på något metallföremål, men Arthur Lampitt kunde inte förstå vad.
Han röntgade sig och i armen fann man ett metallföremål stort som en penna, men man lät det vara eftersom han inte hade några men av det.

Men för några veckor sedan när Arthur Lampitt skulle bära några cementblock fick han plötsligt ont i armen. Den började svullna och han kände något spetsigt inuti armen.

I onsdags förra veckan opererades han för att ta reda på vad det var som fanns i armen. Läkarna plockade ut metallföremålet, en 18 centimeter lång blinkersspak från en Ford Thunderbird.
1963 frontalkrockade nämligen Arthur Lampitt med en lastbil i sina nya Thunderbird. Olyckan var så allvarlig att den först rapporterades som en dödsolycka, men Arthur Lampitt överlevde. En bruten höft var det allvarligaste, något som läkarna på den tiden lade allt fokus på. Därmed glömdes hans arm bort.

Blinkersspaken satt alltså kvar i armen under 51 år och Arthur Lampitts kropp bildade en skyddande hinna runt den för att skydda sig. Kroppen brukar annars kunna stöta bort okända föremål och normalt leder det också till infektioner. Men inte i fallet med Arthur Lampitt.

Bilder från olyckan 1963 bekräftar att det är Arthur Lampitts Thunderbirds blinkersspak som hängt med honom alla år. På bilderna syns att blinkersspaken är borta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!