Lexus har gjort en svävande skateboard

Tänk att ta sig fram på en skateboard utan hjul, det vill säga en skateboard som svävar några centimeter ovan marken. Det är möjligt tack vare Lexus.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Biltillverkarna verkar ha fokus på så mycket annat än bara biltillverkning. Audi ska landa på månen om två år och nu har Lexus tagit fram en hoverboard, det vill säga en svävande skateboard.

Lexus svävande bräda är en del av ett projekt där det gäller att förverkliga innovativa ingenjörsidéer, denna är den fjärde i ordningen.

Tack vare Lexus kan man nu ta sig fram på samma sätt som Marty McFly (Michael J. Fox) i filmerna Tillbaka till Framtiden II och III, något mer eller mindre alla har drömt om.

Men ska sanningen fram så är det inte riktigt så enkelt som det låter. Den svävande skateboarden innehåller supraledare som måste kylas med flytande kväve (därav röken) och den fungerar bara om underlaget är av metall. Men i övrigt lovar Lexus att den ska vara fullt fungerande.

Inom några veckor lovar japanerna att berätta mer om ”hoverboarden”.

Lexus är dock inte ensamma om att ha skapat en svävande skateboard. Ända sedan 1950-talet har försök gjorts och några gånger har man lyckats. Ibland med hjälp av lövblåsare på en surfbräda, ibland lite snyggare lösningar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!