Lotus gör motorcykel – C-01 snart här

Brittiska sportbilstillverkaren Lotus breddar sin verksamhet genom att ta bort två hjul, och starta en motorcykeldivision. Första modellen ska heta C-01, och man har redan släppt en teaserbild.

Det må vara en klyscha, men begreppet ”som en motorcykel på fyra hjul” har många gånger känts extra rätt på produkter från brittiska sportbilstillverkaren Lotus. Ta exempelvis Lotus Seven, som likt få andra modeller överlevt under lång tid (i dag som en Caterham), mycket tack vare sin enkelhet och lätta konstruktion. Snart kan du dock få en Lotus som är ännu mer som en motorcykel. Det är nämligen en motorcykel, på riktigt.

Det har, sedan förre vd:n Dany Bahar sparkades, kommit varierande bud gällande hur god ekonomi Lotus har. Klart står dock att den stora produktexpansion som man planerade under Bahars ledning inte blir av. Att nu expansionsplanerna i stället riktats mot motorcykelmarknaden kan kanske ses som ett mer ekonomiskt försvarbart sätt att utöka verksamheten.

Lotus är nämligen långt ifrån ensamma i projektet. Lite likt företagets Formel 1-stall kommer nämligen Lotus Motorcycles, som avdelningen heter, att vara ett mer eller mindre fristående projekt med ett gäng olika partners inblandade. Däribland finns tyska företaget Kodewa, som skött Lotus Le Mans-bilar, designern Daniel Simon, som jobbat hos Volkswagen och bland annat designat delar av Bugatti Veyron (samt motorcyklarna i filmen Tron:Legacy) och företaget Holzer Group, som sysslar med lättviktsmaterial så som titan och kolfiber.

Första motorcykelmodellen kommer alltså att heta Lotus C-01, och vi har bara fått en mörk teaserbild hittills (fler bilder kommer om någon vecka). Designern, Daniel Simon, säger dock att ”Lotus är ett glamouröst namn med en rik historia”, vilket också ska märkas på C-01. ”Formerna på Lotus 49 (Formel 1-bilen från 1966-69, red anm) är en huvudinspiration och färgschemat kommer att vara Lotus klassiska med svart och guld”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!