Mattias Rabe: BMW X6 – skit i vad andra tycker

Vår nya artikelserie bjuder på redaktions-medlemmarnas högst personliga svar på en av livets viktigaste frågor. Näst på tur är Mattias Rabe som här och nu reder ut vilken bil du ska ha.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Oj, oj, oj! Jag kan redan se framför mig hur kommentarsfältet på teknikensvarld.se fylls av hat och uttalanden om att vissa bilar inte är berättigade att existera. Men se, det rör mig inte i ryggen – jag brukar gå min egen väg och ger blanka sjutton i om andra misstycker, framför allt när de har fel (skriver jag med glimten i ögat, är väl bäst att tillägga).

Därför väljer jag BMW X6 i denna sista del i vår artikelserie ”Vilken bil ska jag köpa?”. Men vi tar det från början.

Jag körde förra X6-generationen på slingrande bergsvägar i USA och blev än mer såld på modellen. Foto: Mattias Rabe

LÄS ANDRA ”DEN HÄR SKA DU HA” HÄR!

Året var 2007 och BMW presenterade något som de kallade för SAC, alltså inte SUV och inte heller SAV, som X5 kallades. SAC är en akronym som står för Sports Activity Coupé, det vill säga en sportig coupé med läggning åt det aktiva hållet. Hittepåord, helt enkelt, X6 är precis som X5 en suv. SAV står för övrigt för Sports Activity Vehicle och är också blaj.

Världen gick bananas. Suven, redan utskälld av många och för asfaltsindianerna ett hatobjekt, gick och blev opraktisk. BMW hade helt enkelt lutat de bakre takstolparna framåt, och det kraftigt. Mer lastvänliga X5 hade blivit en form av kombicoupé på styltor, även om BMW vill kalla den för coupé.

Jag minns kommentarerna på vår sajt när X6 presenterades. De var inte nådiga. Jag var av en annan åsikt, jag gillade det jag såg. Och BMW hade inte, som många påstod, tagit fram en bil som ingen ville ha. 2008 års hela X6-produktion sålde slut på ungefär fyra månader. Kommentarsfältet hade alltså fel.

Mer såld blev jag på modellen när jag körde en X6 xDrive50i någon gång under 2008. Bilen utstrålade en självsäkerhet och kaxighet som få andra suvar på den tiden, och väghållningen med fyrhjulsdrift i kombination med Dynamic Performance Control imponerades jag av. Det var väl i så fall, säger jag som delvis kombifantast, lastvolymen som var ett aber. Men då var, och är det fortfarande, bara att sätta på takbox eller haka på ett släp.

1 av 2: Sluttande D-stolpar stjäl lastutrymme och en del av höjden i baksätet.
2 av 2 Foto: Robin Törnros

2014 presenterades andra generationens X6 med vassare former och massor av ny teknik. Jag fick köra den på slingrande bergsvägar och terrängbana i USA och visst gjorde den bra ifrån sig även på sistnämnda, men en Land Rover Defender var den så klart inte.

Så sent som under 2019 presenterades tredje generationen som finns med upp till 625 hästkrafter. Den upplysta grillen hade BMW kunnat skippa och i stället satsa på att få ned laddhybrid-drivlinan från X5 xDrive45e i X6. Det hade varit mumma med uppemot åtta mils räckvidd på el, något som skulle kunna hindra en eventuell återkomst av asfaltsindianer…

PROVKÖRNING: BMW X6

...eller köp någon av dessa

470 000 kronor.

BMW X4

Utstrålar inte samma självsäkerhet som storebror, men retar ändå gallfeber på många. Smidigare och framför allt mycket billigare.

240 000 kronor. Foto: Glenn Lindberg

Toyota C-HR

Kör en själv och har samma stil som X6, dvs sluttande bakparti som gör den mindre lastvänlig. Men oj vad snålt jag kan köra den.

Cirka 70 000 kronor. Foto: Andreas Libell

Volvo Duett

Ogillar du nytt och vill ha något rymligare än en suv? Titta då på Volvos storlastare Duett, en klassiker som möts av många leenden. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!