Med Hyundai Santa Fe över Antarktis

Patrick Bergel fullföljde sin farfarsfars dröm  – att korsa Antarktis. Men han gjorde det med en bil.

Nu när vårvädret vägrar att infinna sig kan det vara på sin plats att upplysa om att det är kallare och betydligt mer vintrigt på andra platser. Som Antarktis exempelvis. För första gången har nu en bil korsat kontinenten.

Föraren, Patrick Bergel, är släkt med den upptäcktsresande Ernest Shackleton som för 100 år sedan försökte sig på bedriften att korsa Antarktis efter att ha förlorat slaget om att nå sydpolen mot Roald Amundsen. Skeppet sjönk och han fick koncentrera sig på att hålla liv i sitt 28 man starka manskap under ett år.Till sin hjälp att korsa Antarktis hade Patrick Bergel en preparerad Hyundai Santa Fe med 230 liters bränsletank redo för jetbränsle. Bilen var även höjd, hade även ny hjulupphängning, fjädring och hjul samt en extra kraftig motorvärmare.Resan tog 30 dagar med körpass på upp mot 20 timmar per dygn i temperaturer ner mot 28 minusgrader.Resan ser du summerad i klippen ovan. Nedan ser du ett annat klipp från 1963 om världens första bil på Antarktis.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!