Mercedes ber Kina om ursäkt

Mercedes publicerade ett inlägg på Internet som de flesta ser som harmlöst. Samma syn hade man inte i Kina och nu har den tyska biltillverkaren bett om ursäkt.

På Instagram lade Mercedes nyligen upp en bild (se ovan) på en C-klass Coupé med en tillhörande text som sa några bevingade ord – ”Look at situations from all angles, and you will become more open”. Översatt till svenska blir det ”Titta på situationer från alla vinklar, och du blir mer öppen”.

Ett väldigt oförargligt och kanske till och med klokt uttryck, kan man tycka. Men så tycker inte alla. I Kina möttes inlägget av upprördhet. De bevingade orden är nämligen uttalade av Dalai Lama, den tibetanska religiösa ledare som även har ett visst politiskt inflytande.

Dalai Lama är inte poppis i Kina. Foto: 5133595 Foto: 5133595

Dalai Lama ses som en from ledare i större delen av världen, men inte i Kina. Det stora grannlandet i öst ser nämligen Dalai Lama som en upprorsmakare och politisk motståndare i en region som de anser tillhör dem. Tibet var innan den kinesiska ockupationen i mitten av 1950-talet ett självständigt land, men styrs numera från Peking.

I tisdags skrev Mercedes en ursäkt som lyder som följer:

”I morse märkte vi att vårt företags internationella sociala medier hade skrivit ett extremt felaktigt budskap. För detta ber vi om ursäkt.

Även om vi raderade inlägget så snart som möjligt förstår vi helt hur det har skadat människors känslor i landet, inklusive våra kollegor som arbetar i landet. För detta uttrycker vi våra uppriktiga ursäkter.

Vi förstår och respekterar våra landsmäns känslor i denna fråga och accepterar kritik och kommentarer från alla parter.

Med denna incident som vägledning kommer vi omedelbart att vidta praktiska åtgärder för att fördjupa vår förståelse av kinesisk kultur och värderingar – även för våra utländska kollegor – och justera vårt beteende för att förhindra att sådana händelser uppträder igen.

Slutligen ber vi om ursäkt igen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!