Audi ska använda fjädrar av glasfiber

Audi har presenterat planer om att börja använda fjädrar av glasfiberförstärkt plast i sina bilar så snart som i slutet av året.

För en tid sedan rapporterade vi om att Audi ska utvinna energi ur bilens stötdämpare, nu kommer nästa nyhet gällande Audis fjädring. Fjädrarna tillverkade i glasfiberförstärkt plast, GFRP, kommer att börja användas i en av Audis bilar i övre mellanklassen, troligtvis A7, i slutet av 2014. De nya fjädrarna är tjockare och större än konventionella stålfjädrar men är upp till 40 procent lättare. Enligt Audi väger en GFRP-fjäder 1,6 kilo medan en likvärdig stålfjäder väger 2,7 kilo, sammanlagt blir då viktbesparningen 4,4 kilo per bil, varav hälften är ofjädrad vikt.

En annan fördel med GFRP-fjädrar är att de inte är känsliga för kemikalier eller riskerar att drabbas av rost. Troligtvis kommer vi få se dessa fjädrar på fler bilar från Audi i framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!