Foto: StockSnap

Bilförbud i italienska städer för att få bukt med utsläpp

Utsläppen från bland annat bilar anses vara så alarmerande höga att både Rom och Milano inför olika former av bilförbud med start i dag.

Utsläppsnivåerna runt om i Italien, som just nu upplever en ovanligt mild och varm vinter, har flera gånger den senaste tiden legat långt över gränsvärdena. Det har fått de styrande att agera. I Milano i norra delarna av landet inleds ett bilförbud som gäller under tre dagar med start i dag. Förbudet gäller under sex timmar varje dag, totalt 18 timmar. För att ytterligare få bukt med den smog som ligger över centrum funderar stadsledningen även på att förbjuda fyrverkerier vid nyårsfirandet.

I Rom inleder man också bilförbud under måndagen, men av ett annat format. I dag förbjuds bilar med udda siffror på registreringsskyltarna att köra i den italienska huvudstaden. I morgon är det fritt fram för dem igen, men då gäller förbudet i stället bilar med jämna siffror.

För att få folk att i högre utsträckning lämna sina bilar hemma och i stället välja kollektivtrafik kommer de styrande i Rom, Milano och Turin att låta en singelbiljett för exempelvis buss och tunnelbana vara giltig under ett helt dygn.

I några regioner runt om i landet förbjuds dessutom traditionellt nyårsfirande som ofta inkluderar eldande av träd, buskar och dylikt.

I byn San Vitaliano utanför Neapel har kommunfullmäktige beslutat att förbjuda vedeldade pizzaugnar under tre månader, något som man hoppas ska leda till bättre luftkvalitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet