Foto: Teknikens Världs arkiv

Bilköpare ratar miljön

Inköpsris, bränsleekonomi och i stort sett allt annat är viktigare vid bilköpet än miljöaspekten visar en ny undersökning.

Prislappen är det som styr vid ett bilköp och på det följer bränsleekonomi. Design och komfort kommer på tredje och fjärde plats. Ja, det visar en undersökning som brittiska buyacar.co.uk har gjort där 1 000 personer har svarat på vilka fyra kriterier som är viktigast när de köper en bil.

Resultatet är förödande för miljön, bara 11,1 procent har med att bilen ska vara miljövänlig på sin lista. Till och med en sak som närhet till bilsäljaren anses vara viktigare hos de brittiska köparna.

Trots att ekonomiska punkter som inköpspris och bränsleomkostnader ligger högst upp på resultatlistan så har bara 29,4 procent kryssat för värdeminskning. Den som tar del av våra tester i tidningen Teknikens Värld vet att värdeminskningen är den tyngsta aspekten i ekonomironden.

– Vår undersökning visar att köpare har lättast att anamma de konkreta aspekterna, säger Austin Collins på buyaCar.co.uk.

Noterbart är också att prestanda anses viktigare än att köra grönt, liksom att krocksäkerheten kommer förvånansvärt långt ner på listan även om siffran blir 30 procent, mot aktuella 21,7, om man plockar ut kvinnornas svar i enkäten. Dessutom prioriterar kvinnor i högre utsträckning ekonomiska aspekter framför design än män.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!