Foto: Mike Davies

BMW-batterier lagrar energi åt Vattenfall

Batterier från BMW i3 drar tungt lass i Vattenfalls nya jätteanläggning i Wales.

Att batterier från elbilar kan få nytt liv har vi skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se. Nissan har valt att ge batterierna nytt liv i sina bilar medan Toyota testar att låta sina lagra och distribuera elektricitet inom industrin. Renault tänker, till en början, mer småskaligt och testar sina batterier i hushåll som energilagrare.

Vattenfall har precis starta sin anläggning vid Pen y Cymoedd i Wales där energin från vindkraftverk lagars i batterier från BMW – dock i den skala att man måste förlita sig på nya batterier, att blanda nya och gamla fungerar inte, menar man. Batterianläggningen i Wales är Vattenfalls största.

Totalt handlar det om 500 batterier likt de i modellen i3 som har en gemensam kapacitet på 33 kilowattimmar och en effekt på 22 megawatt, de förvaras i sex containrar. Anläggningen som helhet omfattas av 76 vindkraftverk god nog för en årsproduktion av el för 188 000 brittiska hushåll.

– Den här typen av hybridanläggningar kommer att spela en större roll i framtiden och vi leder utvecklingen, säger Claus Wattendrup, chef Business Unit Solar and Batteries på Vattenfall.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!