BMW i3 Foto: UWE FISCHER

BMW följer Tesla – bygger egna snabbladdare

Elbilsmarknaden är på frammarsch, men ännu saknas en hel del infrastruktur. Det vill BMW råda bot på genom att, likt Tesla redan gjort, bygga ett eget nät av snabbladdstationer.

Elbilstillverkaren Tesla bygger ut sitt nätverk av snabbladdare i hög takt. I Sverige har tre stycken redan öppnat – i Arboga, Karlstad och Uddevalla – och fler är på gång. Men infrastrukturen för elbilar är fortfarande i behov av utbyggnad, och nu tar BMW upp samma idé, och bygger ett eget snabbladdarnät.

Den nyutvecklade snabbladdaren, som nätet ska bestå av, är betydligt mindre än tidigare modeller och har utvecklats av BMW tillsammans med Bosch. Med en uteffekt på 24 kW ska kapaciteten vara nog för att ladda en BMW i3 till 80 procent på 30 minuter.

BMW:s snabbladdarnät ska utvecklas tillsammans med ”auktoriserade partners” och ska, till en början i alla fall, vara gratis för BMW-ägare att nyttja. Men eftersom BMW använder Combo 1-uttag, som blivit standard på elbilar från tyska märken på bland annat USA-marknaden, kommer även en del andra (betalande) kunder att kunna använda snabbladdarna – till skillnad från hur Teslas system fungerar. Just USA, och Kalifornien, är också först ut, när nätet kommer till Europa är i dag oklart.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!