Foto: Siemens AG

E16 utanför Sandviken blir elväg 2016

Tung trafik som kör E16 mellan Sandviken och Kungsgården kommer nästa vår att kunna köra elektrifierat. Sträckan planeras därefter att utökas och omfatta E16 mellan Gävle och Borlänge.

Sverige ligger långt fram när det gäller att elektrifiera vägnätet. Det har inte genomförts ännu men är på god väg.Först ut blir en cirka två kilometer lång vägsträcka längs E16 mellan Sandviken och Kungsgården som ska fungera i demonstrationssyfte. Innerfilen längs sträckan kommer att förses med kontaktledningar ovanför vägbanan, på samma vis som över tågräls. Därefter kommer specialanpassad tung trafik att kunna nyttja sträckan med minimal påverkan på klimatet. Fordonen är tänkta att endast ha små dieselmotorer för att kunna byta fil och för att kunna köra på anslutningsvägar.I januari 2016 är det planerat att premiärkörningen ska äga rum.Bakom satsningen finns flera bolag så som Sandvik, SSAB, Scania och Siemens samt regionala elbolag och högskolan i Gävle.Staten har skjutit till 75 miljoner kronor för att kunna förverkliga projektet som är tänkt att mynna ut i att hela E16-sträckan mellan Gävle Hamn och Borlänge ska bli elektrifierad, en sträcka på över tio mil. Kostnaden har beräknats till 1,2 miljarder kronor och projektet ska efter fyra till sju år ha betalat av sig.Norr om Stockholm finns Sveriges andra elvägsprojekt. Skillnaden mot Sandviken/Borlänge/Gävle-projektet är att det inte finns några luftburna kontaktledningar utan kraftöverföringen ska ske via skenor i vägbanan.Tyska Siemens, som alltså är inblandade i E16-projektet, kallar tekniken för eHighway. I filmen nedan ser vi hur det kan se ut.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!