Elon Musk ser en möjlig framtid för Bitcoin-betalningar

Först ja till betalningar med Bitcoin, sedan nej och nu ett kanske. Elon Musk menar att om kryptovalutan blir mer miljö- och klimatvänlig, då kan det finnas en gemensam framtid igen.

För några månader sedan möjliggjorde Tesla betalningar med kryptovalutan Bitcoin. ”Ja, detta är framtiden”, menade många som applåderade förändringen. Andra var inte riktigt lika förtjusta i tilltaget i och med att kryptovalutor, i synnerhet Bitcoin, är förknippade med hög energiförbrukning, energi som inte sällan kommer från eldning av kol.
Elon Musk meddelade därför i maj att Tesla inte längre accepterar Bitcoin på grund av att den är så resurskrävande. Meddelandet fick värdet på Bitcoin att sjunka kraftigt.

Nu har Elon Musk öppnat en framtida dörr på glänt för Bitcoin. Han menar att när kryptovalutans framställning är mer miljösmart än i dag, runt 50 procent från grön energi, samt att en i sammanhanget positiv miljötrend ses, då kommer Tesla att öppna upp för Bitcoin-transaktioner igen.

Han påpekar också att Tesla har sålt omkring en tiondel av det Bitcoin-innehav som företaget skaffade i februari i år, då runt 13 miljarder kronor.

Elon Musks Twitter-uttalande, som ägde rum på söndagskvällen svensk tid, fick genast Bitcoin-värdet att öka och ligger just nu på knappt 325 000 kronor. Strax innan Musks förra uttalande i maj låg värdet på nästan en halv miljon kronor, men efter uttalandet sjönk det drastiskt och var som lägst en bra bit under 300 000 kronor. Toppnoteringen i år är en bit över 500 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!