Estland först med nät av snabbladdstationer

Med 165 stationer för snabbladdning spridda över landet blir Estland först ut med ett större nät av snabbladdstationer för elbilar. Bakom tekniken står ABB.

Elbilar är framtiden, i alla fall enligt den estniska regeringen, som nu officiellt har öppnat vad som är världens första storskaliga nät av snabbladdningsstationer. De 1,3 miljoner esterna har nämligen redan nu fått 165 laddstationer att ladda sina knappt 700 elbilar vid. Med den siffran är en av tusen bilar i Estland eldriven, vilket näst Norge (4/1000) är den högsta andelen i världen. Med den utbyggda infrastrukturen lär den siffran gissningsvis öka.

Bakom snabbladdarnätverket står svenska ABB, som producerar de kombinerade likströms-/växelströmsladdarna. Effekten är 50 kilowatt vid likström och 22 kilowatt vid växelström. En laddning med likström ska inte ta mer än en halvtimme. Nätverket omfattar alla huvudvägar i Estland, och laddstationerna ska finnas med omkring fem mils mellanrum. Laddstationsnätet ska ha bekostats med medel som Estland fått in via försäljning av utsläppsrätter till japanska konglomeratet Mitsubishi.

Fullt utbyggt ska Estlands nätverk av snabbladdningsstationer omfatta 200 stationer, i ett första skede. Dessutom har Estland infört minst sagt rejäla premier på nya elbilar – hela 18 000 euro, motsvarande drygt 150 000 kronor. Lite större än vår svenska supermiljöbilspremie på 40 000 kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!