FILM: 190 knyck med förarlös bil

Stanford University i Kalifornien har tagit konceptet med Googles förarlösa Toyota Prius, bytt ut bilen mot en Audi TT-S och satt bilen på en racerbana.

Stanfords Audi TT-S, kärt kallad Shelley av studenterna, har tidigare klarat av att köra uppför Pikes Peak, men nu är det alltså dags för bilen att anta en ny utmaning –Thunderhill Raceway i Kalifornien. Efter ett par testvarv med förmodat rätt nervösa studenter bakom ratten, gav sig bilen ut på egen hand runt banan i hastigheter över 190 kilometer i timmen.

 –Det bilen gör bra är att räkna ut exakt var på banan den ska bromsa, men även hur den ska bromsa och svänga, säger projektledaren och ingenjörsläraren Chris Gerdes.

 Trots det mer än godkända resultatet får projektbilen Shelley aldrig bevista några vägar på samma sätt som Googles Toyota Prius kan. Däremot hoppas man att tekniken en gång kommer kunna användas för att förbättra säkerheten på bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr