Fisker Karma mycket törstigare än förväntat

Amerikanska myndigheten Environmental Protection Agency, EPA, har mätt upp bränsleförbrukningen till nästan dubbelt så mycket än de 0,24 liter per mil som tidigare utlovats.

EPA har nyligen godkänt Fisker Karma vilket gör att den amerikanska plug in-hybriden nu får säljas i USA, men nyheten är bitterljuv för det Kalifornien-baserade företaget. Siffrorna som EPA mätt upp är inte i närheten av lika fantastiska som Fisker tidigare målat upp.

 Då hette det att Fisker Karma med sina dubbla elmotorer på 407 hästkrafter och sin tvåliters turbomotor från GM som bara laddar batterierna utan att driva bilen, kommer ha en kombinerad förbrukning på 0,24 liter per mil.

 Men de nya uppgifterna från EPA visar att snittförbrukningen hamnar nästan dubbelt så högt vilket betyder att siffrorna motsvarar 52 miles per gallon, eller drygt 0,45 liter per mil blandad körning. Siffrorna har räknats om för att motsvara en bil som helt drivs på fossila bränslen.

 Fisker Karmas två elmotorer levererar tillsammans 407 hästkrafter vilka kopplas i hop med en tvåliters turbomotor från GM som inte driver bilen utan bara laddar batterierna. Målsättningen är att sälja 7 000 Fisker Karma i år och 15 000 bilar 2012. I och med att EPA testat bilen kan den nu börja säljas i USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet