Foto: Linus Pröjtz

Förbränningsmotorn lever till minst 2050

Än är det inte kört för förbränningsmotorn, visar en ny amerikansk studie. Enligt US National Petroleum Council kommer fossila bränslen leda industrin till åtminstone 2050.

Trots utmaningar från alternativa bränslen som el, gas och etanol tror den privatsponsrade amerikanska myndigheten US National Petroleum Council att förbränningsmotorn kommer fortsätta att vara industrins förstahandsval till minst 2050.

 Enligt studien är det högre materialkostnader och svårövervinnliga tekniska utmaningar som hindrar förbränningsmotorn från att bli ersatt av exempelvis el och vätgas.

 Forskaren Linda Capuano menar att det är för tidigt att sia om vilket bränsle som blir nästa stora grej, men naturgas har störst potential för att ta över som huvudbränsle förutsatt att priset håller sig lågt. Studien pekar dessutom på att ett större användande av batterier och lägre vikt i bilarna kommer öka effektiviteten i förbränningsmotorer med 90 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr