Ford Fiesta eWheelDrive

Ford Fiesta eWheelDrive – med elmotorer i hjulen

Ford och teknikföretaget Shaeffler visar en väldigt speciell Fiesta. Med elmotorer i hjulnaven blir lilla Fiesta inte bara bakhjulsdriven och rymlig utan även vrålstark.

Ford har gått samman med teknikleverantören Shaeffler i ett projekt för att belysa fördelarna med navmotorer i personbilar. Tillsammans har de tagit fram en prototyp baserad på småbilen Fiesta som går under namnet eWheelDrive och i alla fall på pappret ser ut som den perfekta stadsbilen.

 Fiesta eWheelDrive är en elbil, men inte vilken elbil som helst. Bakhjulen drivs nämligen av sig själva, eller närmare bestämt av de små navmotorer som sitter i dem. Elmotorerna ryms i 16-tumsfälgar och väger 53 kilo styck. Tillsammans levererar de 110 hästkrafter och 700 newtonmeter.

 De stora fördelarna med navmotorer är flexibiliteten. Eftersom hela drivpaketet flyttas till hjulen blir det tomt i det traditionella motorrummet som i stället kan användas som bagageutrymme men mest eftertraktat är kanske möjligheten att styra med extrema hjulvinklar och på så sätt kunna flytta bilen sidledes in i en parkeringsruta. Enligt Ford ger navmotorer möjligheten att bygga fyrsitsiga bilar som till det yttre inte är större än dagens tvåsitsiga småbilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!