Ford Fusion Energi Coca-Cola PlantBottle

Ford Fusion Energi med interiör av Coca Cola-flaskor

Ford satsar på en miljömässigt hållbar framtid och visar nu tillsammans med Coca-Cola upp en Ford Fusion laddhybrid med interiör av samma växtbaserade material som vanligtvis blir PET-flaskor.

Ford vill komma bort från de traditionella tygerna som används i bilars interiörer. Anledningen är att en stor del av tygmaterialen innehåller olja och andra fossila bränslen.

 Det är här Coca-Cola kommer in i bilden. Sedan 2009 har Coca-Cola tillverkat över 18 miljarder återvinningsbara PET-flaskor som är delvis baserade på växter. Tekniken kallar det stora dryckesföretaget för PlantBottle Technology och ska enligt deras uträkningar ha sparat mer än 400000 fat olja (cirka 80 miljoner liter olja).

Nu visar Ford upp laddhybridbilen Fusion Energi med interiör som till vissa delar är baserad på Coca-Colas miljövänliga PET-flaskteknik. Tygerna i stolarna, baksätet, nackskydden, dörrsidorna och i innertaket består till 30 procent av samma växtbaserade material som används till flaskorna.

Ford har redan en del växtbaserat material interiört i sina bilar. Exempelvis består skummet i sittdynorna i Fusion av 31250 sojabönor. Sedan Ford påbörjade användning av sojaskum under 2007 har de enligt egna uträkningar minskat oljeanvändandet med 2270 ton och koldioxidutsläppen med 9000 ton – årligen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!