Strålkastarhus tillverkat i bioplast.

Ford ska bygga bildelar av kaffebönor

Ford är i återvinnartagen igen, nu ska de tillsammans med McDonalds börja tillverka bildelar av skal från kaffebönor.

I samarbete med McDonalds har Ford tagit fram en metod för att ta tillvara på restmaterialet efter hamburgarkedjans kaffeproduktion. Det rör sig om skalet från kaffebönorna som faller av under rostningen. Genom att hetta upp skalresterna och blanda det med plast kan de tillverka pellets som sedan kan smältas ner och formas till olika delar. Bland annat ett strålkastarhus som du ser ovan.

Enligt Ford ska delen av delvis återvunna kaffebönskal vara tjugo procent lättare och kräva 25 procent mindre energi under formprocessen.

Detta är dock inte första gången Ford meddelar att de ska använda ganska okonventionella återvunna material för tillverkning av bildelar. För fem år sedan var det tomatskal som skulle nyttjas och senare även bambu. Ännu längre tillbaka var det nermalda dollarsedlar som skulle användas till bland annat stoppning i dörrar.

Huruvida någon av dessa metoder har implementeras i produktionen är oklart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!