Ford Fusion Autonom

Ford visar självkörande bil

Nu sällar sig Ford till den växande skara biltillverkare som utvecklar självkörande bilar. År 2025 tror Ford att vi inte längre ska behöva styra våra bilar.

I stort sett alla av världens största biltillverkare utvecklar bilar fullpackade med avancerad teknik som ska befria bilförare från bilkörandet och nu ansluter sig även Ford till den skaran då man presenterar sin självkörande Fusion Hybrid.

 Bilen är en vanliga Fusion Hybrid (som inte säljs i Sverige) utrustad med fyra LiDAR-enheter (Light Detection And Ranging) på taket. Dessa skickar ut infraröda strålar som reflekteras mot omgivningen inom 60 meters räckvidd. LiDAR-enheterna skannar omgivningen 2,5 miljoner gånger i sekunder för att skapa en 3D-kartbild som används för att manövrera bilen.

 – I framtiden kan automatiserad körning mycket väl hjälpa oss att höja trafiksäkerheten och hantera situationer som köbildning och olika låsningar i trafiken. Men det finns fortfarande många frågor som måste besvaras och utforskas innan det kan bli verklighet, säger Raj Nair, globalt ansvarig för Fords produktutveckling.

 Fords mål är att ha tekniken färdigutvecklad och i serieproduktion år 2025, vilket är betydligt senare än till exempel Renault-Nissan som siktar på 2020. Härom veckan meddelade Volvo att 100 försöksbilar, som inte behöver någon förare, ska sättas i göteborgsk trafik år 2017. Någon prognos för när systemet kan börja säljas till vanliga kundbilar har Volvo alltjämt inte avslöjat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!