Forskare utvecklar adaptivt däck som anpassar sig efter väderlek och underlag

Vad skulle du säga om ett däck som du kan använda både sommar och vinter med bibehållen säkerhet? Ett däck där du inte behöver kompromissa mellan prestanda och säkerhet? Allt detta kan bli verklighet i framtiden.

På universitetet i Leipzig, Tyskland, jobbar forskaren Detlef Riemer och hans forskarlag med att framställa ett däck som ska kunna anpassa sig efter olika underlag och väderlekar – utan att försämra några egenskaper.

 Det adaptiva däcket är försett med sensorer som känner av förändringar i omgivningen, så som väder- och underlagsförhållande. När sensorerna tolkat indatan skickas instruktioner till ställdon i däckets slitbana som kan förändra just slitbanans karaktär och mönster för optimalt grepp, bästa bromsprestanda och lägsta bränslepåverkan. Däckets egenskapsförändring sker blixtsnabbt medan du kör bilen.

 – I dag måste du alltid kompromissa när du väljer däck och som förare måste man ta hänsyn till många faktorer, säger Detlef Riemer som just nu ställer ut sitt däck på mässan Hannover Fair 2012.

 Han och hans team testar just nu olika material och tekniska lösningar, till exempel flexibla ställdon, piezokeramiska ställdon, legeringar med minne för form samt andra smarta material.

 Exakt hur långt gången utvecklingsfasen är förtäljer inte informationen men vi ska inte räkna med att kunna ta del av tekniken de närmaste åren. Så var beredd att du får fortsätta skifta däck efter säsong och behov ett tag till.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!