Hans Hedberg och Mikael Stjerna i sovvänlig position i ett baksäte.

Framtidens bilsäte känner av trötthet

Brittiska forskare har påbörjat en studie med bilsäten som känner av förarens hjärtaktivitet via EKG. Syftet är att bland annat kunna berätta om föraren är för trött för att köra.

Det är forskare vid Nottingham Trent-universitetet i Storbritannien som börjat utforska möjligheterna att kontrollera en förares trötthetsgrad genom att mäta hjärtaktiviteten via EKG-utrustning inbyggd i förarstolen. I samarbete med halvledarföretaget Plessey har nämligen ett system för övervakning av hälsotillståndet byggts in i bilsäten – med hjälp av den teknik som redan visats i Fords konceptbil S-Max från i fjol.

Systemet kallas Electric Potential Integrated Circuit (förkortat EPIC), och forskningsstudien har fått motsvarande en miljon svenska kronor i statliga forskningsbidrag. När systemet kan användas i serieproducerade bialr är oklart, men bör inte ligga särskilt långt fram i tiden.

Även Toyota har visat prototyp-bilar med EKG-mätning, dock med sensorerna placerade i bilens ratt i stället för sätet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!