Foto: License Agreement - Please read the following impo

GM satsar på nanostål

General Motors satsar nu på att utveckla nanostål, en sorts stål där kornstrukturen ändrats för att ge lättare stål med samma styrka.

Trots andra biltillverkares satsningar på kolfiber satsar GM nu på nanostål. Nyligen köpte biljätten in sig i Rhode Island-baserade NanoSteel, som experimenterar med ändrade kornstrukturer i metaller. Skulle materialet klara sig hela vägen till det löpande bandet skulle det nya materialet kunna spara flera kilo i kommande GM-produkter.

 – Under flera år kommer lättare vikt vara i fokus när det gäller att förbättra bränsleekonomi, säger Jon Lauckner, chef för utvecklingsföretaget GM Ventures LLC, i ett pressmeddelande.

 Förhoppningen är att materialet ska bidra till att GM ska klara målet att deras fordonsflotta ska klara en genomsnittlig bränsleförbrukning på motsvarande 0,43 liter per mil, blandad körning.

 Fördelarna med nanostål är dess formbarhet, samt att det är mycket billigare än det dyrbara kolfibret. Dessutom är materialet formbart även när det är kallt, vilket fabrikerna sparar pengar på i intjänade energikostnader. Samma maskiner och robotar som redan används i dag kan alltså användas även i framtiden. Nanostålet får sin hållfasthet genom att kylas snabbt under härdningsprocessen, vilket betyder att kornen i nanopartikelstorlek inte flyttas isär i lika stor grad.

 Företaget NanoSteel har tidigare satsat på gruv- och oljeindustrier, men verkar nu alltså närma sig bilindustrin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr