Jaguar Land Rover utvecklar potthålsvarnare

Visst är vi många som stör oss på tjälskador och potthål på vägarna, särskilt när de kommer oväntat och utan att man noterat dem. Jaguar Land Rover testar just nu en kamera som kan känna av och varna om vägskador.

Ett återkommande och stort problem på våra vägar är tjälskador och potthål, och nog är det irriterande att köra i ett hål – särskilt om man inte upptäcker det innan. Är skadorna stora kan de till och med vara farliga.

För att råda bot på i alla fall lite av irritationen håller Jaguar Land Rover just nu på att testa ett system som med hjälp av en kamera ska läsa av vägen framför bilen och känna av just potthål. Upptäcks en vägskada ges föraren en varning. Men det är bara en del av tekniken, kamerans information kopplas också till ett aktivt stötdämparsystem som förbereder bilen på att en ojämnhet är att vänta – på samma sätt som Mercedes Magic Body Control.

Utöver detta ska även informationen skickas till ett datamoln, och inte bara kunna skickas ut till andra (potentiellt självkörande) bilar utan även till lokala myndigheter som kan uppmärksamma och laga de vägsträckor som är värst drabbade.

Ingen information om när systemet är redo för produktion finns i dagsläget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!