Jaguar Land Rover vill låsa upp bilarna med ansiktsigenkänning

I dag räcker det med att ta i dörrhandtaget för att bilen ska låsa upp sig. I framtiden vill Jaguar Land Rover att det ska räcka med att rätt ansikte befinner sig vid bilen.

Förr gällde det att ha en nyckel och ett nyckelhål för att ta sig in i en bil, därefter har det räckt med att ha en (elektronisk) nyckel som vid knapptryck låser upp bilen på avstånd. I dag finns det nyckellöst inträde där det räcker att exempelvis ta eller dra i ett handtag för att bilens låsmekanism ska öppnas. Det har experimenterats med både kodlås och fingeravtrycksläsning men ingen av dessa lösningar har slagit.

Nu är Jaguar Land Rover sugna på att förnya sättet vi låser upp våra bilar på och deras förslag, som kan ha kommit efter att ha tittat på många Sci-Fi-filmer, innebär att bilarna i framtiden ska låsas upp enbart med ansiktsigenkänningsteknik. De har nämligen sökt patent på en teknik där två kameror, placerade på vardera sida om bilen, läser av ansikten i bilens direkta närhet. Om ett lagrat ansikte registreras låses bilen upp.

För att bilen ska låsa upp för rätt person(er) är det nödvändigt att i bilens minne lagra ett eller flera ansikten. Om bilen stjäls blir ägaren inte bara av med själva bilen utan också sin identitet (i alla fall ansiktena, men det är jobbigt nog) och kanske även familjemedlemmars identiteter. Även hackare, som är mer intresserade av identiteter än av bilar, skulle kunna komma åt de lagrade ansiktena.

Målet är att så småningom helt bli av med dörrhandtagen på bilar som i stället öppnar dörrarna med hjälp av handrörelser. Skulle det uppstå ett tekniskt fel på det ena eller andra systemet så kan det bli så att bilen varken låses upp eller öppnar dörrarna för ägaren/föraren. Om nu Jaguar Land Rover inte tänker sig ett mekaniskt reservsystem dolt någonstans.

Jaguar Land Rover är inte först ut med att vilja dra nytta av ansiktsigenkänningsteknik. Exempelvis Ford har tillsammans med Intel kikat på hur samspelet människa och bil kan förbättras med tekniken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!