Foto: Stock XCHNG

Miljontals bilar skrotas i Kina

Kinas regering tar till krafttag mot luftföroreningarna och det är bilarna som får ta den största smällen. I år ska närmare sex miljoner bilar som inte klarar utsläppskraven ha skrotats.

Peking har länge dragits med dålig luftkvalitet. Smogen har förmörkat himlen och vissa dagar syns inte solen. Runt om i staden får solnedgången istället visas på bildskärmar. Kinas regering har nu beslutat att förbättra luftkvaliteten genom att masskrota bilar. I slutet av året ska upp till sex miljoner gamla bilar som inte uppfyller Kinas utsläppskrav ha skrotats. Som om detta inte vore nog ska det skrotas hela fem miljoner bilar även nästa år. Detta kommer leda till bättre energiförbrukning och luftkvaliteten kommer att förbättras drastiskt. Ett flertal olika kinesiska städer försöker att begränsa tillgången till registreringsbevis genom att auktionera och lotta ut registreringsskyltar som låter personen få tillgång till att köra bil. Det beräknas finnas ungefär 240 miljoner fordon i Kina varav 120 miljoner är personbilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!