110803-vw-autopilot-tap

Nu är autopilot till bilen här

Här är den första personbilen med autopilot, signerad Volkswagen. Med en enkel knapptryckning blir föraren passagerare när bilen själv tar kontroll över styrning, gas och broms.

Här är den första autopiloten till personbilar, TAP eller som det heter utan förkortning, Temporary Auto Pilot system. TAP är utvecklat av Volkswagen vilket vi kunde skriva om för några veckor sedan. Just ordet Temporary, engelska för tillfällig, är nyckeln för att beskriva systemet. Som synes i filmen kan föraren lätt gå in och avbryta systemet, ungefär som med en farthållare. 

 TAP fungerar upp till 130 kilometer i timmen och tar hand om styrning, gas, broms och ser till att anpassa farten till rådande hastighetsgränser samt vid exempelvis vägbyggen. Bilen kan dels hålla reda på var den är på vägen och dels var andra bilar är och anpassa körningen till dem. Systemet går även in och hindrar bilen från att köra om på insidan. I kösituationer håller bilen själv reda på gas och broms.

 Vid presentationen av systemet i svenska Borås framhöll Volkswagen att man i och med TAP kommit en bra bit på vägen mot olycksfri bilkörning. Än är den självgående bilen inte här än men TAP innebär en början mot detta, enligt Volkswagens forskningschef Jürgen Leohold.

 – Ett tänkbart scenario för den inledande användningen kan vara monotona körsituationer, till exempel i trafikstockningar eller vägavsnitt som är ytterst begränsade när det gäller hastighet, säger Jürgen Leohold i ett pressmeddelande.

 TAP är Volkswagens bidrag till EU:s forskningsprojekt HAVEit som startats för att göra livet lättare för förare. Syftet är att höja säkerheten på vägarna, minska förarens arbetsbelastning samt att minska bilars miljöpåverkan. 

 Ta en titt på hur TAP fungerar i videoklippet här nedan!

 Vad tycker du, har tekniken tagits för långt från föraren eller verkar framtiden spännande?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!