Laddstation Foto: © 2011 Ford Motor Company

Nu blir det lättare att ladda bilen

Sju av världens största biltillverkare har kommit överens om en industristandard för laddstationer för elektriska bilar.

Audi, BMW, Daimler, Ford, GM och Volkswagen har enats om att stödja den internationella standarden att ladda bilar i Europa och USA. Överenskommelsen betyder att alla elektriska bilar från biljättarna kommer kunna få full el-tank via ett enda uttag. 

 Beslutet välkomnas av el-branschen som krävt just en standardisering för att påskynda övergången till elbilar. Tidigare har elbilsföraren inte kunnat veta om laddstationen är kompatibel med sin bil. 

 Det nya systemet ska enligt ett pressmeddelande från Ford klara av att ladda upp el-versionen av Ford Focus upp till fyra gånger snabbare än med nuvarande standardkabel. 

 Systemet som ska användas går vid namnet HomePlug Green PHY, eller Homeplug GP har utvecklats av HomePlug Powerline Alliance som stöder och sätter standard för el- och kraftledningar. Systemet är kompatibelt med både med de tidigare standardkopplingarna J1772 och NEC 625 i USA respektive Europa. Inga asiatiska biltillverkare var med och bestämde vilket har sin bakgrund i att förslaget lobbats fram av Transatlantic Economic Council och Transatlantic Business Dialogue som främjar samarbete mellan EU och USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!