Brukar du våndas över att din bil är otvättad? Nu kan du kanske få slippa göra det, ett forskarteam under ledning av Dr. Catarina Esteves på Tekniska Universitetet i Eindhoven, TUE, i Holland har nämligen utvecklat en ny typ av lackbeläggning som ska kunna behålla bilar rena under lång tid. Beläggningen ska ha egenskapen att den reparerar sig själv vid skada.
Den nya beläggningen är baserad på nanoteknik, men när många material av den typen tidigare har varit väldigt sköra är den nya beläggningen ett genombrott. Enkelt förklarat består det nya i att en typ av ”stjälkar” av nanomolekyler med särskilda kemiska grupper i ändarna läggs i flera lager ovanpå varann. När en skada uppstår i det översta lagret kommer det underliggande lagret på samma ställe att omorganisera sig för att täcka upp skadan.
Beläggningen ska ha många fördelaktiga egenskaper, och kunna användas i många typer av produkter. Förutom att en smutsig bil ska kunna bli helt ren bara i ett lätt regn ska även flygplan inte behöva målas om lika ofta och exempelvis mobiltelefonskärmar inte få fingeravtrycksmärken om de behandlas med den nya beläggningen.
Esteves och hennes forskarlag ska nu fortsätta att utveckla beläggningen tillsammans med andra universitet och industriella partners. Om allt går enligt plan kan de första tvättningsfria bilarna vara verklighet om sex till åtta år.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.