Foto: JEANBRICE

Nya miljöbilsregler på gång

Regeringen är på gång att utforma nya miljöbilsregler. Enligt uppgift ska de nya reglerna vara tuffare, samtidigt som bilar ur olika storleksklasser ska kunna bli miljöbilar där småbilar tidigare har gynnats.

Regeringen är just nu i färd med att utforma nya regler för klassningen som miljöbil. Vilka exakta siffror och värden som ligger till grund för den nya klassificeringen ska presenteras om några dagar, men i uppgifter som Svenska Dagbladets nätupplaga presenterar ska huvuddragen framgå. Gentemot dagens regler, där alla bilar som släpper ut mindre än 120 g/km koldioxid per definition är miljöbilar, så kommer de nya reglerna bli tuffare –särskit för småbilar.

De nya gränserna för utsläpp ska i stället räknas ut med ett förhållande till bilens vikt. Detta ska göra att även större och tyngre bilar, som i dag har svårt att klara miljöbilsgränserna, har möjlighet att bli klassade som miljöbilar. Nyckelordet för de nya reglerna är bränsleeffektivitet, där de mest bränsleeffektiva modellerna i alla viktklasser ska kunna bli miljöbilar. 

– Syftet med konstruktionen är att få bilar i hela bilparken att bli energieffektiva. Dagens regler är ingen utmaning för en liten bil. Med gammal teknik klarar den sig för att den är liten och lätt, säger Martin Larsson, miljödepartementets utredare i ämnet i ett uttalande till Svenska Dagbladet. Men han säger också att det kan bli knepigare att förklara de nya reglerna, som ju inte innehåller samma enhetlighet och enkelhet som dagens. Dessutom kommer kraven att bli tuffare generellt, och andelen bilar som klassas som miljöbilar bli väsentligt mindre än i dag.

Tanken är att de nya reglerna ska träda i kraft vid årsskiftet, och att upplägget ska harmonisera med EU-direktiv för bilars koldioxidutsläpp. Dessutom kommer kraven att skärpas successivt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!