Triumbågen i Paris Foto: Pinzino

Paris kan förbjuda bilar äldre än 17 år

I jakten på lägre utsläpp och bättre luftmiljö i Paris kan bilar äldre än 1995 års modell komma att förbjudas helt i innerstaden.

Bertrand Delanoë, Paris borgmästare, har bett den franska regeringen att förbättra luftmiljön i Paris och dess omgivning. Detta för att undvika att få höga böter för luftföroreningar från EU-kommissionen. Om förslaget går genom kommer det innebära den största rena luftzonen i hela Frankrike. För att lyckas med målet kan Paris fordonsflotta komma att förändras radikalt framöver. Personbilar som är över 17 år förbjuds i så fall helt innanför Paris stadsgränser. Även kommersiella fordon påverkas med en 18-årsgräns och tvåhjuliga fordon får de hårdaste kraven där tio år är maxgräns.

För att uppmuntra Paris bilister att göra sig av med sina gamla bilar finns en skrotningspremie i förslaget. Dessutom ingår ett tre månaders medlemskap i elbilspoolen Autolib'. Skeptikerna mot Delanoë är många och kritikerna menar att förslaget kommer att straffa låginkomsttagare som inte har råd att köpa en nyare bil. Vissa menar dessutom att förslaget inte kommer att påverka Paris luftföroreningar nämnvärt.

Fortfarande har den franska regeringen inte tagit ett beslut i frågan men om förslaget går igenom kommer det att träda i kraft under andra halvåret 2014.

Tycker du att svenska städer borde följa Paris eventuella bilförbud?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!