Studie: Elbilsbatterier kan bli mycket billigare

En av de stora stötestenarna vad gäller elbilar har varit den stora kostnaden som batteriet i bilen innebär. Nu visare en ny studie att batterierna dock kan bli mycket billigare, upp till hela 70 procent, till år 2025.

Renodlade elbilar står i dag för en mycket liten del av nybilsförsäljningen, och även om elhybrider är vanligare, så är ännu bensin- och dieseldrivna bilar klart dominerande på marknaden. Ett av de större bekymren, förutom räckvidden, som begränsar elbilarnas marknadsandel har varit (och är) de höga kostnaderna för de batteripaket som elbilar har. 

Den kostnaden kan dock komma att minska radikalt, rapporteras i en ny studie. Hela 70 procent av kostnaderna för litium-jon-batterier kan komma att kapas, hävdas det. Den nya studien är producerad av konsultföretaget McKinsey & co, och inkluderar effekter av förutspått ökande oljepriser och tuffare standarder för utsläpp och bränsleförbrukning.

Detta gör att man förutspår ökade volymer av elbilar, och därmed ökade produktionsvolymer av batteripack, vilket ger stordriftsfördelar och billigare priser. Man tror också att andra branscher med elektronisk teknik, kan ha intresse av att använda samma sorts teknik som bilindustrin.

Enligt studien, som presenteras av Reuters, kan priserna sjunka från 500–600 dollar per kilowattimme till omkring 200 dollar per kilowattimme år 2020, och 160 dollar år 2025. Detta kan innebära att eldrivna bilar, även sett i relation till prestanda, har möjlighet till att nå konkurrenskraftiga prisnivåer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!