Foto: Shutterstock / Tesla

Tesla ratar Bitcoin som rasar

Elon Musk meddelar på Twitter att Tesla inte längre accepterar kryptovalutan Bitcoin som betalmedel. Anledningen är miljöpåverkan som inte rimmar med Teslas filosofi.

I februari kom det fram att Tesla hade köpt kryptovalutan Bitcoin till ett värde motsvarande knappt 13 miljarder kronor. I mars meddelade man att det är möjligt att betala för sin nya Tesla med just Bitcoin. Många jublade, men inte alla eftersom kryptovalutor förknippas med höga utsläpp, vilket kan låta märkligt för en digital valuta utan fysiska pengar (se faktaruta nedan).

För tio timmar sedan gick Elon Musk ut på Twitter och berättade att Tesla slutar att ta emot Bitcoin. Anledningen är helt enkelt den miljöpåverkan som Bitcoin har. Musk poängterar att kryptovalutor är en bra idé på många plan och att framtiden för dem sannolikt är ljus, men att det inte får gå ut över miljön.

Elon Musks besked fick Bitcoin att ta över tio procent av sitt värde. I går kväll låg värdet hos en Bitcoin på motsvarande drygt 460 000 kronor, vid midnatt var värdet nere i 417 000 kronor. En viss återhämning har skett under morgonen och värdet är nu 429 000 kronor per Bitcoin.
Även Teslas aktie backade en aning efter Elon Musks besked.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet