Teslas nätverk av snabbladdare kan bli globalt

Ett av problemen med elbilar, framför allt på långresor, är att den begränsade räckvidden. Detta tycker elbilstillverkaren Tesla ska åtgärdas med ett nätverk av snabbladdare – som dessutom kommer att vara helt gratis!

Med elbilar och dess allt större spridning, har nya ord kommit in i språket. Ett av dessa är ordet räckviddsångest. Just den tveksamma räckvidden är kanske ett av de största problemen med elbilar, framför allt för längre resor. Och när batteriet väl tagit slut så tar det lång tid att ladda upp igen.

Även elbilsföretaget Tesla, baserat i Palo Alto i Kalifornien, USA, har insett problematiken. Därför bygger nu företaget upp en egen infrastruktur av snabbladdare. Redan i dag finns omkring 25 snabbladdstationer runt om i Kalifornien, men planen är lätt storslaget – att hela 98 procent av USA:s och Kanadas befolkning ska ha en snabbladdare i sin närhet inom två år. Därefter kan nätverket komma att utökas till delar av Asien och Europa.

Teslas snabbladdstationer är anpassade till företagets exklusiva sedanmodell Model S, och går inte att använda till andra bilar i dagsläget. Teslas vd Elon Musk säger dock att man är öppna för att dela standard med andra tillverkare i framtiden, men att det skulle tagit för lång tid att invänta en standardisering. Dock krävs, enligt företaget, mer än att bara byta elplugg – även batterierna måste vara anpassade för snabbladdning.

Snabbladdstationerna kommer också att vara helt gratis att tanka el vid, och med den tekniska utvecklingen har tiden det tar för en laddning sjunkit rejält. Från att, vid de tidiga snabbladdstationerna, ha legat på omkring 45 minuter, så tar det ungefär hälften så lång tid i dag. Dessutom har kostnaden för att uppföra laddstationerna minskat, från 250 000 dollar till 150 000 dollar, eller från ungefär 1,6 miljoner kronor till kring en miljon kronor. Företaget har även utvecklat laddstationer som tar sin inkommande elektricitet från solceller, dessa kostar dock dubbelt så mycket, omkring 300 000 dollar (motsvarande omkring två miljoner kronor).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!