TV-spelsteknik styr bilradion med huvudet

Nästa generation infotainmentsystem kommer kunna styras med en blinkning eller handrörelser i luften. Det är i alla fall vad Microsoft och Harman hoppas på som utvecklar var sitt kinect-system för bilar.

De som spelat med tvspelskonsollen Xbox 360 känner igen den nya tekniken som går ut på att en kamera känner igen kroppens rörelser som i sin tur styr spelet, eller i det här fallet exempelvis navigationssystemet eller bilradion. I nuläget jobbar både BMW och Mercedes på var sin version, medan Cadillac redan har en enklare version av tekniken i sitt nya CUE-system.

 Att tekniken så småningom kommer hamna i bilar kommer enligt teknikföretaget Harman att underlätta i bilar som är utrustade med lite mer avancerade infotainmentsystem. De jobbar just nu på att utveckla en variant som inte bara känner igen handrörelser men även ansiktsuttryck och handgester. 

 I praktiken betyder det att man kan höja eller sänka till exempel temperaturen på luftkonditioneringen genom att höja eller sänka handen ovanför växelspaken. Ett annat exempel är att göra en ”svara i telefonen”-gest med utsträckt tumme och lillfinger och sedan säga namnet på den man vill ringa.

 Nu undersöker man vilka handrörelser som är gångbara världen över för att hitta en uppsättning vinkningar som inte betyder något olämpligt någonstans. 

 – I Italien till exempel så använder förare handgester väldigt mycket när de kör så testerna behöver slutföras, säger Harmans teknikchef Hans Roth till bilsajten Recombu.

 Harman räknar med att systemet kommer kunna finnas i bilar inom två-tre år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!