Foto: Dejan Sokolovski

Volvo låter bilen parkera helt själv

Bilar som kan hjälpa föraren att fickparkera är inget nytt men nu har Volvo tagit det ett steg längre. Inom kort ska man kunna kliva ur bilen och säga åt den att leta efter en parkeringsplats helt på egen hand. Systemet kommer i nya XC90.

Att åka runt på överfulla stormarknadsparkeringar och leta efter en ledig plats är allt annat än roligt. Nu visar Volvo ett system som kan underlätta livet för många bilister. Volvo kallar det autonom parkering, vilket innebär att bilen själv söker upp en ledig plats och parkerar där, utan att föraren ens behöver sitta i bilen.

 Enligt Volvo skulle det bli både säkrare och mer tidseffektivt om bilarna parkerar sig själva. Tanken är att man som förare ska stanna i en speciell drop off-zon och kliva ur bilen. Därefter använder man en app i telefonen för att säga åt bilen att åka och parkera sig själv. När det sedan är dags att åka ställer man sig i samma zon igen och säger åt bilen att komma.

 Det här är helt klart ett steg längre än de system som finns i många av dagens bilar och som genom ultraljud söker efter lediga parkeringsplatser och hjälper föraren att parkera. Med dessa system måste föraren sitta i bilen och sköta gas och broms. Den omedelbara invändningen mot Volvos helt autonoma system är om det verkligen är säkert att bilen åker runt på egen hand på en parkeringsplats där det finns andra bilar och fotgängare i rörelse. Volvo hävdar dock att systemet är helt säkert eftersom det kombinerar autonom styrning med detektion av andra objekt. Bilen interagerar helt enkelt med andra bilar och fotgängare. Särskilt långt fram i tiden verkar det inte ligga.

 – Tekniken för autonom parkering och körning i fordonståg är fortfarande under utveckling. Vi kommer ändå att kunna ta de första stegen mot vår önskade ledarroll inom området genom att lansera de första autonoma styrfunktionerna i nya Volvo XC90 som kommer att presenteras i slutet av 2014, säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert på Volvo Car Group.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!